Assertiever worden

Je kunt gemakkelijk assertiever worden. Het probleem is dat de meeste mensen niet weten hoe je dit moet doen! We gaan hier enkele adviezen geven hoe je meer assertief kunt worden d.m.v. enkele tips. 

Kan iedereen assertiever worden?

Ja dat kan! Assertief zijn is namelijk gedrag, en dat kan je aanleren. Dit zal voor de ene moeilijker zijn dan de ander omdat je je gedrag spontaan gaat veranderen. Wanneer je je assertief gaat gedragen kan het voor je omgeving raar aanvoelen omdat je jezelf anders gedraagt. Dit is een goed teken, want anderen merken dat je aan jezelf aan het werken bent! Na een tijdje zijn mensen het gewent en sta je sterker in je schoenen en ga je jezelf meer zelfbewust gedragen.  

Waarom assertiviteit moeilijk aan te leren is

Assertief gedrag is nou eenmaal moeilijk omdat het zo ”out of je comfort zone” is. Wanneer je erg passief bent voelt voor jezelf opkomen en wensen duidelijk maken erg nieuw en raar. Je wilt namelijk elk mogelijk conflict voorkomen.

Wanneer je agressief bent zal het ook wennen zijn om ander mans behoeften te horen, niet jezelf altijd voorop te stellen en geen conflicten aan te gaan. 

Assertiever worden

Je kunt assertiever worden door enkele adviezen en tips op te volgen. We leggen deze hieronder uit. 

Ga je stap voor stap assertiever gedragen en niet te snel. Anders zullen mensen in de war raken of gaan uitlachen. Je wilt dat ze je respecteren, laat je omgeving dus wennen aan je nieuwe gedrag. 

Zeg gewoon nee. Als je iets niet wilt moet je gewoon nee zeggen. Je hoeft je hier niet voor te verontschuldigen of uitleg te geven.

Reageer snel en duidelijk op moeilijke situaties. Ga het niet uitstellen, anders zal je er steeds aan denken en lost het probleem zich niet op. Wanneer je niet over je heen laat lopen maar toch kalm reageert zal het aantonen dat je zelfrespect hebt.

Zorg ervoor dat je gevoel uit aan mensen. Als je ergens niet mee eens bent moet je dit communiceren. Het is immers jou gevoel, daar kan niemand het niet mee eens zijn.

Voel je niet schuldig door nee te zeggen en voor jezelf op te komen. Aardig zijn en over je heen laten lopen zijn totaal andere dingen. Voel je dus trots en niet schuldig.

Wil je hulp om assertiever te worden? Volg dan nu een assertiviteitstraining!

Assertiever worden